Γαλλο-ιταλική κόντρα για το Aquarius. Εξαπολύουν πυρά εκατέρωθεν για τους 629 μετανάστες και το προσφυγικό

0 8

Ένταση μεταξύ Γαλλίας και Ιταλίας έχει ξεσπάσει το τελευταίο διάστημα με αφορμή την υπόθεση του πλοίου Aquarius και την τύχη εκατοντάδων ανθρώπων που βρέθηκαν στη μέση της θάλασσας ζητώντας σωτηρία.

Σήμερα Τετάρτη ο ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι, μιλώντας στην ιταλική Γερουσία υπερασπίστηκε εκ νέου τους χειρισμούς και τις αποφάσεις του όσον αφορά την υπόθεση, ενώ τόνισε πως «πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ταυτοποίησης των μεταναστών που φθάνουν στην χώρα μας, ενώ θεωρώ ότι το καθημερινό κόστος για τον κάθε αιτούντα άσυλο είναι υπερβολικά υψηλό».

Νωρίτερα ο ιταλός ηγέτης της ακροδεξιάς είχε ζητήσει εξηγήσεις από τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος χθες Τρίτη έκανε λόγο για «κυνισμό και ανευθυνότητα της ιταλικής κυβέρνησης», η οποία αρνήθηκε να δεχθεί το πλοίο Aquarius στο οποίο επέβαιναν περισσότεροι από 600 μετανάστες, ενώ ο εκπρόσωπος του κόμματός του La R?publique en marche, Γκαμπριέλ Ατάλ, δήλωσε χθες πως η θέση της Ιταλίας απέναντι στο Aquarius, είναι «εμετική».

Ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών Έντσο Μοάβερο Μιλανέζι από την πλευρά του σημείωσε πως η Γαλλία θέτει σε κίνδυνο τις σχέσεις της με την Ιταλία με την «αδικαιολόγητη» καταδίκη της απόφασης της Ρώμης να κλείσει τα λιμάνια της στα πλοία διάσωσης μεταναστών.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ιταλίας μάλιστα κάλεσε το γάλλο πρεσβευτή για να του εκφράσει τη δυσαρέσκεια της Ρώμης, έπειτα από τη σκληρή κριτική που άσκησε το Παρίσι στην ιταλική κυβέρνηση για την άρνησή της να δεχτεί τους περισσότερους από 600 μετανάστες που επιβαίνουν στο σωστικό πλοίο Aquarius.

«Η ιταλική κυβέρνηση θεωρεί απαράδεκτους τους όρους που χρησιμοποιήθηκαν στις δηλώσεις που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα στο Παρίσι», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών.

Τη στάση της Ιταλίας να μη δεχτεί τους περισσότερους από 600 μετανάστες που είχαν επιβιβαστεί στο σωστικό πλοίο Aquarius καταδίκασε και ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Φίλιπο Γκράντι, ο οποίος μιλώντας στο πρακτορείο Reuters μίλησε για «επαίσχυντη συμπεριφορά».

«Είναι επαίσχυντο. Ως Ευρωπαίος αισθάνομαι ντροπή ―ντροπή― που υπήρχε ένα πλοίο ―υπάρχει ένα πλοίο― στην Μεσόγειο και για μερικές ημέρες κανείς δεν ήθελε να πάρει αυτούς τους ανθρώπους», σημείωσε.

«Είναι πολύ σαφές ότι η Ευρώπη πρέπει να μεταρρυθμίσει το σύστημά της χορήγησης ασύλου με συλλογικό τρόπο, προβάλλεται μεγάλη αντίσταση σε αυτό, αλλά δεν υπάρχει άλλος τρόπος», κατέληξε.

Σχόλια
Ενημερώνονται...
banner